Koronavírus: V USA zaznamenali viac ako dva milióny prípadov nákazy koronavírusom

11.06.2020 Celý región

Washington 11. júna (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Spojených štátoch už presiahol dva milióny. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, o ktorých v stredu ráno informovala agentúra AFP.

V Spojených štátoch podľa tejto prestížnej univerzity sídliacej v meste Baltimore zaznamenali celkovo už 2.000.464 prípadov nákazy novým koronavírusom a 112.900 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

Spojené štáty sú pandémiou najviac postihnutou krajinou, a to tak v celkovom počte prípadov nákazy, ako aj v počte úmrtí.

V prepočte na počet obyvateľov má však vyššiu úmrtnosť viacero európskych krajín - vrátane Belgicka, Británie, Španielska, Talianska či Francúzska.
 
 

Belgický princ Joachim dostal pokutu za porušenie obmedzenia pohybu

Córdoba 11. júna (TASR) - Belgický princ Joachim dostal od španielskych úradov pokutu vo výške 10.400 eur za to, že porušil opatrenia obmedzujúce pohyb, keď koncom mája navštívil andalúzske mesto Córdoba a zúčastnil sa tam na večierku. S odvolaním sa na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa španielskej vlády o tom v stredu informovala agentúra AFP.

Pokuta bola podľa tohto zdroja 28-ročnému princovi uložená za "porušenie obmedzenia, ku ktorému sa aj priznal" a bol už o nej upovedomený. Joachim má teraz 15 dní na to, aby pokutu zaplatil alebo sa voči nej odvolal.

Princ sa k porušeniu karanténnych obmedzení priznal krátko po tom, ako o incidente informoval španielsky server El Confidencial. Ten zverejnil správu regionálneho rezortu zdravotníctva o tom, že do Córdoby "pricestovala z Belgicka osoba... ktorá sa 26. mája stretla v obytnej budove v Córdobe s celkovo 27 priateľmi a známymi".

V Andalúzii v tom čase neboli povolené v súlade s opatreniami zavedenými v rámci boja s koronavírusom zhromaždenia viac ako 15 ľudí. El Confidencial ďalej vo svojom článku uvádzal, že zmieneného Belgičana dva dni po večierku pozitívne otestovali na koronavírus.

Joachim odletel do Madridu 24. mája. Ďalej odtiaľ cestoval do Córdoby, kde sa od dva dni neskôr zúčastnil na zmienenom večierku. Na druhý deň začal pociťovať príznaky ochorenia COVID-19; pozitívne testovaný na nový koronavírus bol 28. mája. Podľa medializovaných správ mal však len ľahké príznaky ochorenia COVID-19.

Joachim je najmladším synom belgickej princeznej Astrid, sestry kráľa Filipa, ktorého je tak synovcom. Princ sa za svoje činy krátko po medializovaných správach verejne ospravedlnil a uviedol, že "prijme (ich) dôsledky".
 
 
 

WHO žiada Rusko, aby zrevidovalo metódy evidencie obetí pandémie

Moskva/Ženeva 11. júna (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje nízku mieru smrtnosti na infekčnú chorobu COVID-19 v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie vyvolanej novým koronavírusom.

Spravodajský portál Novaja gazeta vo štvrtok citoval stredajšie vyjadrenie Michaela Ryana, riaditeľa WHO pre mimoriadne situácie, podľa ktorého ťažko vysvetliť doterajšiu nízku smrtnosť na koronavírus SARS-CoV-2 v Rusku.

Podľa Ryana je tento parameter príliš nízky vzhľadom na vysoký počet infikovaných i na to, že počet obyvateľov, zdravotný systém i vekové zloženie ruskej populácie sú vo všeobecnosti podobné Európe

Ryan pripustil, že to môže byť spôsobené masívnym testovaním v Rusku. Dodal však, že v iných krajinách s rozsiahlym testovaním je úmrtnosť vyššia. Podľa Ryana je "dôležité, aby ruské orgány prehodnotili spôsob, akým sa vykonáva potvrdenie smrti, aby sa ubezpečili, že to robia náležitým spôsobom".

Pripomenul tiež, že WHO síce poskytla jednotné odporúčania pre všetky krajiny na evidenciu úmrtí v dôsledku infekcie, ale niektoré z nich používajú metodiku svojich zdravotných systémov.

Podľa sumarizácie Univerzity Johnsa Hopkinsa je Rusko z hľadiska počtu infikovaných na treťom mieste na svete.

Podľa oficiálnych štatistík od začiatku epidémie ochorelo na koronavírus v Rusku 493.600 ľudí a 6300 tisíc ľudí zomrelo.

V USA, kde počet infikovaných prekročil dva milióny, sa nakazilo takmer 113.000 ľudí. Na druhom mieste je Brazília so 772.400 nakazenými a 39.600 úmrtiami.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Česku zvýšil o 73

Praha 11. júna (TASR) - Počet prípadov nákazy ochorením COVID-19 v Českej republike sa v stredu zvýšil o 73, čo je najvyšší počet za posledný týždeň (od 3. júna). Informoval vo štvrtok spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na české ministerstvo zdravotníctva.

Celkovo sa v Českej republike nakazilo 9824 ľudí a 328 následkom ochorenia podľahlo.

Zástupcovia českého ministerstva zdravotníctva a Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky má na štvrtkovej tlačovej konferencii predstaviť údaje o vývoji epidémie vrátane lokálnych ohnísk nákazy, analýzy vážnych prípadov ochorenia a obnovení zdravotníckej starostlivosti, uvádza spravodajský portál iDNES.cz.

Prvé tri prípady nákazy oznámila ČR 1. marca a následne zaviedla mimoriadne opatrenia proti šíreniu nákazy. Na území krajiny platil núdzový stav, výrazné obmedzenie pohybu i bežného života. Núdzový stav na území krajiny platil do 17. mája, niektoré obmedzenia však zostali v platnosti.
 
 

Na Ukrajine zaznamenali rekordný nárast počtu nakazených koronavírusom

Kyjev 11. júna (TASR) - Ukrajina za posledných 24 hodín zaznamenala najvyšší denný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 od vypuknutia koronavírusovej pandémie. Vo štvrtok o tom informovala agentúra UNIAN.

Za posledný deň úrady zaznamenali 689 nových prípadov a 21 úmrtí v dôsledku choroby COVID-19. Celkový počet infikovaných na Ukrajine tak dosiahol 29.070. Ochoreniu doposiaľ celkovo podľahlo 854 ľudí. Od začiatku pandémie sa uzdravilo 372 pacientov.

Údaje o počtoch nakazených či mŕtvych nie sú z území na východe Ukrajiny, okupovaných Ruskom, známe.

Doterajší rekord v počte nových infikovaných prišiel v čase, keď krajina rieši škandál prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý vo štvrtok dostal od polície pokutu v prepočte 1100 eur za porušenie karanténnych opatrení.

Opatrenia porušil 3. júna pri návšteve kaviarne, ktorej vnútorné priestory mali byť v tom čase na základe nariadení platných počas epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 ešte uzavreté. Otvorené mohli byť len terasy kaviarní a reštaurácií a pri jednom stole mohli sedieť najviac štyri osoby. Vnútorné priestory kaviarní a reštaurácií na Ukrajine otvorili až 5. júna.

Pokutu za porušenie pravidiel karantény dostal od polície nielen Zelenskyj a jeho tím, ale aj majiteľ kaviarne.
 
 
 

V Rusku presiahol počet nakazených koronavírusom pol milióna

Moskva 11. júna (TASR) - Počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 presiahol v Rusku 500.000. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

Podľa ruských úradov pribudlo za posledných 24 hodín ďalších 8700 infikovaných. V krajine doposiaľ zaznamenali 502.436 prípadov nákazy, čo je po Spojených štátoch a Brazílii tretí najvyšší počet na svete.

Tomuto ochoreniu v Rusku podľa údajov z Univerzity Johnsa Hopkinsa podľahlo celkovo už 6522 ľudí. Úrady tiež tvrdia, že v krajine vykonali už viac ako 13,8 milióna testov.

Napriek rastúcemu počtu prípadov Rusko tento týždeň čiastočne otvorilo svoje hranice a zrušilo niektoré karanténne opatrenia, pretože krajina sa pokúša o obnovenie ekonomiky.

Piatok bude pre vládu skúškou správnosti jej rozhodnutí o zrušení karanténnych opatrení, keďže krajina oslavuje štátny sviatok - Deň Ruska, na ktorý pripadá 30. výročie od schválenia Deklarácie o štátnej zvrchovanosti z roku 1990.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však považuje nízku mieru smrtnosti na infekčnú chorobu COVID-19 v Rusku pri súčasnom vysokom počte infikovaných za ťažko pochopiteľnú. Vyzvala preto ruské úrady, aby zrevidovali doterajšiu metódu evidencie obetí pandémie vyvolanej novým koronavírusom.
 
 

Nákaze spôsobenej koronavírusom podľahlo v Taliansku ďalších 53 ľudí

Rím 11. júna (TASR) - Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Taliansku 379 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, podľahlo 53 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na 34.167. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie talianskeho ministerstva zdravotníctva.

Infikovaných je v Taliansku celkovo 236.142 osôb. S počtom infikovaných patrí Taliansku v tejto štatistike siedme miesto za USA (2.048.913), Brazíliou (775.581), Ruskom (502.436), Britániou (291.409), Indiou (286.579) a Španielskom (242.707).

Talianske úrady priznávajú, že skutočný počet prípadov nákazy a úmrtí je omnoho vyšší. Mnohí ľudia s miernymi príznakmi sa nedali otestovať a testovaní neboli ani mnohí, ktorí mali vážne príznaky COVID-19, no zomreli v domovoch opatrovateľských služieb alebo doma, čo sa týka najmä starších ľudí.
 
 
 
 

Vyberte región